DIY 3D puzzle modelling



Assalamualaikum.

Olla! Moshi2!

Ha, kamu urang semua pernah dengar tak pasal benda ni? DIY 3D modelling? Apekah benda itu? ehehe. Ok benda ni macam permainan, bina-bina bangunan, macam lebih kurang puzzle jugak lah. Zaman aku kekecik dulu, aku selalu jugak main benda alah ni. Tapi bahan dia kayu. Ada part2 yang senang nak pasang, n ada jugak yang susah. Tapi yang mudahnya, kayu ni sifatnya keras n teguh kan. So model tu tak mudah rosak n senang nak handle.. ^_^ 



 haa, ni contoh model kayu tu. Curik kat gugel je gambar ni. Dulu aku ade set kereta macam ni. Tapi yelah, dulu kan. Mana simpan dah sekarang. 

Tapi, minggu lepas aku start balik main benda ni, sebab rasa macam boring duduk dekat rumah kakak aku , takde benda nak buat masa cuti-cuti ni kan. Akak aku beli masa dia dekat Sarawak. Tapi yang syioknya 3d model ni bukan dari kayu, tapi dari foam dan kertas. Ya Allah, nak menyiapkannya, seksa weyh. Kalau takde kesabaran kau ghasee??




ni yang aku curik dekat gugel. 








ok, yang kat atas ni, yang aku buat. Letih hokey nak cabut satu-satu part tu. Huhu. Akak aku beli dua model je, eiffel dengan menara KLCC. Nak buat dua ni pon semput jugak lah. Mencabar. Hehe.. 







Taraaaa! Shantekkk tak? ehehe. Nilah hasilnya. Best weihh buat benda ni. Tapi agak menguji kesabaran la pada yang tak sabar. So,,.. kalau rasa-rasa nak mencuba buat benda ni, kena lah buat time waktu-waktu happy bukan waktu stress. Haha. 

Oh, btw, kalau berminat nak dapatkan benda ni, boleh cari dekat kedai 2 ringgit or kedai gift/sourvenir. Kat bahagian mainan kanak-kanak pun ada kot, try cari kat shopping complex ek. Online pun ade jual, try cari jugak lah ye. Selamat mencuba! =)

No comments:

Post a Comment

♫ assalamualaikum ♫

terima kasih sudi komen.
nanti datang komen lagi ea.