Gambar shape bulat di sidebar


Assalamualaikum.


Ok. Actually aku perasan sekarang ni macam trend para-para blogger letak profile gambar bulat-bulat kan? Macam comel je,macam cantik je. So aku pon try la cari tutorial nak buat macam dey'all. Tapi macam takde je. Kebanyakkan create sendiri dekat ps.

Walaupun ps dan Ai adalah dunia aku dan aku hadap hari-hari *untuk assigment , tapi aku teramatlah malas nak hadap natang tu bila tak berkaitan hal kerja. Hehe. So, aku ambil inisiatif cara lama dan pada aku la lebih simple and mudah.

Jap, lupa nak terangkan, apa yang aku maksudkan tu ialah,.. haa, tengok bawah ni.





ok, nampak tak yang bulat-bulat dekat tepi tu. Comel ke idok?? Kalau comel n rasa nak belajar buat dengan mudah, meh follow cara ni. Oh btw, aku just gunakan Powerpoint. Iyee.. powerpoint. Kau ingat powerpoint untuk buat presentation slide je ke mak Jemah hoihh?? ehehe... 




Ok.
 Memula bukalah powerpoint.
 Then klik pada insert(sebelah home menu)>shape>ambil shape bulat.
 Then bentukkan macam gambar dekat atas. Saiz tu agak-agaklah.
 After that, pergi pada bahagian format >shape fill > picture.
  Pilihlah gambar yang korang nak, okay? :)


Ok, lepas tu.
Korang boleh la nak edit gambar tu bagi cun sikit. Buat ala-ala blur ke, nak terangkan gelap semua.
Nak buat part ni, korang pergi dekat picture format ,ok?
Pastu nak tambah teks ke, border ke, ikut la.. Macam biasa. :)
Pastu dah puas hati , klik kanan pada gambar >save as picture.
Siap!!


Taraaaa!! Inilah hasilnya. Takdelaaa comey mana kan. hehe.. tapi boleh la dari takde kan.. :3 
Benda comel ni pun boleh jadikan badge untuk blog.
selamat mencuba.. :D


p/s : untuk aplod n letak dekat sidebar, korang boleh guna gadget image or html. tapi kalau guna html, korang kene aplod dulu dekat photobucket or mana2 untuk dapatkan url ,ok ? =)

1 comment:

♫ assalamualaikum ♫

terima kasih sudi komen.
nanti datang komen lagi ea.